onsdag 4. juli 2012

Hvilken religion tilhørte Bronselagets målscorer?

De fleste har vel hørt om den gangen Hitler nektet å håndhilse på den svarte gullmedaljevinneren Jesse Owens under det såkalte nazi-OL i Berlin i 1936. Og de fleste har vel også fått med seg at historien egentlig ikke var så enkel. Men i dag kunne NRK melde om en mer lokalt vinklet gladsak i samme sjanger, som i hvert fall jeg ikke hadde fått med meg: Da kansleren noen dager senere ville roe nervene med en bankers tysk seier, gikk han på sin første og siste fotballkamp, kvartfinalen mot Norge. Det skulle han selvsagt aldri ha gjort.


Den norske ytreløperen Magnar Isaksen klinka inn to mål mot den ariske supermakten, og en viss udugelig kunstmaler fra Østerrike måtte nok engang storme fra tribunen, knallrød av skam. Ekstra provoserende var det at målscoreren var jødisk ‒ Det trodde i alle fall tyskerne.

En smule paranoid kanskje, men så kunne de da heller ikke vite at gammeltestamentlige navn var høyeste mote langs norskekysten da Isaksens far, tømmerarbeider Isak Andreassen, ble født på Frøya i Sør-Trøndelag i 1870. Blant sambygdingene i samme generasjon finner vi ikke bare en hel mengde Isak-er, men også Jacob, Enok og Rakel.

Dette var også den gangen sen-navnene var ekte patronymika, eller farsnavn. Isak Andreassens far het Andreas Larsen, og dermed kan vi si med sikkerhet at hans far igjen het Lars Ettellerannetsen. På begynnelsen av 1900-tallet døde denne tradisjonen ut. Målscorerens barn, født etter krigen, ble hetende Isaksen.

Det begynner etter hvert å gå inflasjon i historier om at Hitler (i tillegg til å være en massemorder) også var en ubehagelig person. Udokumenterte anekdoter om at han var notorisk flatulent eller småpervers i oppveksten, blekner veldig i forhold til hva man vet med sikkerhet at han utrettet senere. Men slike historier har vel sin funksjon. Og uten umiddelbar tilgang til kilden velger jeg inntil videre å tro at akkurat denne historien ‒ enn så sjeldent for sin sjanger ‒ er sann.

Historien inneholder likevel et bittelite, åpent spørsmål. Artikkelen nevner avslutningsvis at ifølge tidligere informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Roger Solheim, finnes det ingen opplysninger om Isaksens religiøse tilhørighet. Det stemmer naturligvis ikke.

NFF driver kanskje ikke og registrerer medlemmenes trosretning, og godt er det. Men da Isaksen ble født i 1910 var det av den største viktighet å skrive opp hvilket kirkesamfunn nyfødte barn tilhørte. Og denne informasjonen er lett tilgjengelig den dag i dag.

Wikipedia skriver at Isaksen ble født den 13. oktober 1910 i Kristiansund. Og sannelig viser kirkeboka for Kristiansund 1910, innførsel nummer 184, at Magnar Nikolai Isaksen var ektefødt av statskirkelige foreldre hjemmehørende i Kristiansund by.


Det er selvsagt helt riktig at det ikke spiller noen rolle hva slags religion Isaksen hadde, så lenge han kunne score mål. Men slik var det ikke i gamle dager. Og så lenge noe kan bekreftes er det ingen grunn til å si at man ikke vet. Moralen her er vel til syvende og sist at man skal passe seg for å si at ting ikke finnes, for de merkeligste ting er skrevet ned ett eller annet sted.


Litteratur:
  • Folketelling 1910 for 1503 Kristiansund kjøpstad. (Digitalarkivet.)
  • Fugelsøy, M. Frøyaboka. Trondheim 1972. Bd 3, s 148.
  • Ministerialbok Kristiansund, nr. 572D02. (Digitalarkivet.)